Jdi na obsah Jdi na menu

Bun Bo Nam Bo

29. 4. 2020

icon-time-png-8.png Doba přípravy                                                                                                                                                 do 30 minut

 

SUROVINY (6 - 8 PORCÍ) 

- tenké kulaté rýžové nudle bún 500 g

- hovězí maso (kýta, roštěnka, falešná svíčková) 1 kg

- česnek 1 palice + 2 stroužky

- sůl 2 lžičky

- glutamát 2 lžičky

- rostlinný olej 4 lžíce

- strouhaný zázvor 1 lžička

- cibule 1 ks

- mungo klíčky 500 g

- mrkev 1 ks

- salátová okurka 1/2 ks

- ledový salát 1 ks

- čerstvý koriandr 1 svazek

- čerstvá máta 1 svazek

- červená perila 1/2 svazku

- zelená perila 1/2 svazku

- opražené arašídy 100 g

- smažená cibule 100 g

- zelný salát k podávání

 

SLADKOKYSELÁ OMÁČKA: 

- chilli papričky 2 ks

- česnek 3 stroužky

- převařená vlažná voda 300 ml

- ocet 20 ml

- rybí omáčka 50 ml

- cukr krupice 50 g

- glutamát 2 lžičky

 

POSTUP 

1. Nudle namočte na 30 minut až 1 hodinu do vlažné vody, aby po uvaření byly měkké i uvnitř. 
2. Maso nakrájejte na tenké plátky, zhruba 3mm. Palici česneku rozdělte na stroužky a nakrájejte je nadrobno. Promíchejte v misce s polovinou soli a glutamátu, 2 lžícemi oleje a zázvorem a nechte 15 minut odležet. 
3. Cibuli a zbylé dva stroužky česneku nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte zbylý olej, vsypte cibuli a česnek, a jakmile lehce zezlátnou, vložte maso a opékejte, až zhnědne. Vsypte klíčky a zhruba 2 minuty je poduste, nebo nechte klíčky syrové a obložte jimi maso na závěr. Vmíchejte zbylou sůl a glutamát a nechte 1 minutu v pánvi odpočinout. Mrkev a okurku oloupejte a nakrájejte na špalíčky silné 2 mm. 
4. Namočené nudle slijte a v cedníku je ponořte na 2–3 minuty do vroucí vody, vyjměte a rozdělte do misek. 
5. Ledový salát a bylinky nasekejte nahrubo a promíchejte. 
6. Nudle obložte masem, klíčky, zeleninou, salátem s bylinkami, nasekanými arašídy a smaženou cibulkou a podávejte s omáčkou a zelným salátem.
7. Omáčka: Chilli papričky nakrájejte na tenké proužky (2–3mm), česnek nadrobno. Ve vodě s octem a rybí omáčkou rozmíchejte cukr a glutamát, až se rozpustí. Přidejte chilli papričku a česnek. 

Zdroj: https://fresh.iprima.cz/recepty/bun-bo-nam-bo-ryzove-nudle-s-hovezim-masem

Obrázek: https://www.google.cz/search?q=bun+bo+nam+bo&tbm=isch&ved=2ahUKEwjC-pmi8K3pAhUI2xoKHSYAA-sQ2-cCegQIABAA&oq=bun+b&gs_lcp=CgNpbWcQARgAMgIIADICCAAyAggAMgIIADICCAAyAggAMgIIADICCAAyAggAMgIIADoECAAQQ1CKhAhYwqMIYNusCGgAcAB4AoABrAGIAe8JkgEDMS45mAEAoAEBqgELZ3dzLXdpei1pbWewAQA&sclient=img&ei=S1q6XoKpDoi2a6aAjNgO&bih=722&biw=1536&hl=cs#imgrc=l6L5OIvNNVHRBM

 

Náhledy fotografií ze složky Asijská kuchyně