Buchtičky s krémem
Doba přípravy: 45 minut
SUROVINY
Těsto:
- 10 g droždí
- 70 g cukr krupice
- 125 ml mléko
- 250 g hladká mouka
- 1 ks žloutek
- 30 g máslo + na vymazání pekáčku
- sůl
- tuzemák na polití buchtiček
Krém:
- 1 ks vanilkový lusk
- 40 g cukr krupice
- 400 ml mléko plnotučné
- 1 lžíce kukuřičný škrob
- 3 ks žloutek
- maliny
- borůvky
POSTUP
1. Droždí, lžíci cukru, trochu vlažného mléka a lžíci mouky rozmíchejte v misce a nechte v teple vzejít kvásek. Mouku, zbylý cukr a mléko, sůl, citronovou kůru, žloutek a kvásek vypracujte na hladké měkké těsto. Pod utěrkou je nechte asi 45 minut kynout.
2. Těsto vyklopte na pomoučněný vál, rozdělte na 2 části a rozválejte na válečky asi 2 cm v průměru. Pokrájejte je přibližně po 2 cm, vytvarujte kuličky a skládejte je do máslem vymazaného pekáčku. Nechte v teple asi půl hodiny kynout, pak je v troubě předehřáté na 180 °C upečte dozlatova, asi 30 minut. Po vytažení je ještě horké postříkejte tuzemákem.
3. Mezitím uvařte krém. Do kastrolu nalijte mléko. Vanilkový lusk podélně rozřízněte ostrým nožem a vyškrábněte z něj zrníčka a vmíchejte je do mléka. Přidejte cukr, škrob a žloutky. Metličkou rozšlehejte a na velmi mírném plameni zahřívejte a neustále šlehejte až do zhoustnutí. Na talíře rozdělte buchtičky, zalijte krémem a ozdobte ovocem.
Zdroj: https://www.recepty.cz/recept/buchticky-s-kremem-164191
Obrázek: https://www.google.cz/search?q=buchti%C4%8Dky+s+kr%C3%A9mem&tbm=isch&ved=2ahUKEwjZtIGb8a3pAhVVwoUKHcvDBY4Q2-cCegQIABAA&oq=buchti%C4%8Dky+s+kr%C3%A9mem&gs_lcp=CgNpbWcQAzoECAAQQzoCCABQ1NoEWIeNBWDjkQVoAXAAeASAAfMCiAG6IJIBCDAuMjEuMi4xmAEAoAEBqgELZ3dzLXdpei1pbWewAQA&sclient=img&ei=SFu6XtnwI9WElwTLh5fwCA&bih=722&biw=1536&hl=cs#imgrc=1gD3nEYCcQkXlM
Náhledy fotografií ze složky Česká kuchyně